Posadite drevo, da čebelam bo lepo.
20. maja praznujejo čebelice po vsem svetu! Takšne majhne opraševalke pa toliko dobrega storijo za naš svet. Z opraševanjem in nabiranjem medičine omogočajo, da se rastline množijo. Z uspešnim opraševanjem pa je pogojen tudi obstoj prehranjevalne verige. Podjetje Medex se zato povezuje z različnimi projekti, s katerimi pomaga vzdrževati primerno okolje za čebele. 

Kako lahko poleg sajenja medovitih rastlin še pripomoremo k čebelam prijaznemu svetu?


Čebelji vrt

Na svojem dvorišču ali balkonu zasadi vrt z okrasnimi rastlinami, dišavnicami ali začimbnicami, ki so bogate z nektarjem in cvetnim prahom. Tako pomagaš čebelam ohranjati varen habitat in hranljive vire hrane.

Lokalno pridelan med
Nakup lokalnega medu je okolju bolj prijazen, saj tako zmanjšamo emisije ogljika, ki se porabljajo pri potovanju medu z letalom, ladjo, tovornjakom ali vlakom iz drugih držav.

Obišči čebelnjak
Obišči botanični vrt v Ljubljani ali čebelnjak Antona Janše v Žirovnici, ki je poslikan s starimi panjskimi končnicami in premagaj svoj strah pred čebelami.

Skrb za čisto okolje
Potrudimo se, da ne onesnažujemo okolja in vode, ločujemo odpadke, varčujemo z vodo, ekološko pridelujemo hrano in naredimo vse v naši moči, da ohranimo čisto okolje za čebele.
Čebelja kopel
Čebele ob nabiranju nektarja postanejo žejne. Zato jim lahko v plitko skledo natočiš čisto vodo in dodaš kamenčke na katerih čebele pristanejo in si privoščijo osvežilno pijačo.

Bodi učitelj
Odrasli, vzgojitelji in učitelji lahko na prijeten in zabaven način, preko zanimivih (otroških) knjig in učnih pripomočkov ozavestijo svoje otroke in učence o pomembnosti čebel in njihovih pridelkov. Vsi pa se lahko kaj novega naučimo tudi v Čebelarskem muzeju v Radovljici.

Ustvari dom za divje čebele
Večina čebel živi pod zemljo ali v votlinah dreves in stebel. S tem, ko jim na svojem vrtu pustiš nedotaknjeno zemljišče, čebelam omogočiš, da si tam ustvarijo varen dom. Čebelam samotarkam pa lahko izdelaš tudi hotel.

Izdelki iz čebeljega panja


Propolis – najbolj vsestranski čebelji pridelek

Bistre čebele s propolisom zamašijo vse odprtine, skozi katere bi v panj lahko vdrli mikrobi, zadelajo razpoke in špranje ter premažejo celice, v katere bo matica odložila jajčeca. Ker so na svetu že milijone let, očitno že vedo, kaj je dobra zaščita. Toda tudi raziskave potrjujejo, da ima propolis v pravih odmerkih protivirusno in protivnetno delovanje
Matični mleček

Matični mleček so že od nekdaj uporabljali v številne namene, danes pa tradicionalno rabo podkrepljujejo tudi izsledki kliničnih študij. Vsebuje edinstven kompleks aktivnih snovi, med katerimi je maščobna kislina 10 HDA, ki je ni nikjer drugje v naravi. Ravno ta kislina je ključno merilo kakovosti matičnega mlečka, zato je v liniji izdelkov Gelée royale standardizirana, s tem pa je zajamčena kakovost in učinkovitost.


Sirupi na medeni osnovi

Sirupi so edinstveni, naravni in najvišje kakovosti. Glavna, nosilna vsebina sirupov iz Medexa je med. So brez konzervansov in umetnih sladil. Izdelkom omogoča mikrobiološko stabilnost, zato jim razen v izjemnih primerih ni potrebno dodajati umetnih dodatkov za obstojnost.