Brez mikroplastike
„Vsak majhen košček plastike, ki je bil narejen v zadnjih 50 letih in je prišel v morje, je še vedno nekje tam."
Tony Andrady, ameriški kemik na raziskovalnem Inštitutu Triangle; https://www.otto.de/reblog/mikroplastik-die-winzige-gefahr-12346/
Zaradi ohranjanja okolja jemljemo mikroplastiko zelo resno, s čimer dokazujemo tudi odgovorno trgovanje. Z lastnimi kozmetičnimi trgovskimi znamkami občutno presegamo svoje dolžnosti, ki so zakonsko določene.

Plastika je zelo trpežna in lahko na stotine let onesnažuje oceane. V Severnem morju je bilo izmerjenih že 20 delcev na kubični meter, na arktičnem ledu pa celo milijon delcev na kubični kilometer (www.awi.de/im-fokus/muell-im-meer/mikroplastik.html).

V Nemčiji zaenkrat še ni zakonske definicije o mikroplastiki. Pod pojmom mikroplastični delci razumemo trde delce iz umetne mase, ki so manjši kot 5 milimetrov, niso topni v vodi in niso biološko razgradljivi. Z zapisom »Brez mikroplastike« smo z lastnimi kozmetičnimi trgoviskimi znamkami naredili korak naprej tako, da smo pod pojem mikroplastike štejemo tudi sintetične polimere, ki nabreknejo in so topljivi. Sintetični polimeri v kozmetičnih snoveh služijo kot vezivo, polnilo in sredstvo za motnenje.
Brez mikroplastike
Zapis »Brez mikroplastike« uporabljamo pri lastnih trgovskih znamkah, ki po najnovejših podatkih nemške zveze za okolje in zaščito narave ne vsebujejo mikroplastike. To pomeni, da izdelek ne vsebuje naslednjih snovi:

 • polietilen (PE)
 • polipropilen (PP)
 • polietilen tereftalata (PET)
 • najlon-12 (Nylon-12)
 • najlon-6 (Nylon-6)
 • poliuretan (PUR)
 • akrilat kopolimer (AC)
 • akrilat mrežni polimer (ACS)
 • poliakrilat (PA)
 • polimetil metakrilat (PMMA)
 • polistiren (PS)
 • polikvaternium (PQ)
 • polietilen glikol (PEG)
 • polipropilen glikol (PPG)

Zapis »Brez mikroplastike« se nanaša izključno na vsebino in ne na embalažo.

Naš cilj je skupaj s proizvajalci najti rešitve, da bi lahko v prihodnosti ponudili čim več izdelkov brez sintetičnih polimerov. Takšna sprememba izdelkov zahteva določeno prehodno obdobje, saj je najprej potrebno preveriti učinkovitost, varnost in obstojnost nadomestnih snovi. Zato trenutno še obstajajo izjeme, saj nekaterih sestav in konsistenc ni možno proizvesti brez sintetičnih polimerov. Zaradi trenutnih okoliščin moramo alternativne surovine najprej preučiti.
Tako pride mikroplastika v okolje!

Mikroplastika v okolje vstopa na dva različna načina, ki ogrožata ljudi in okolje. Nastanek mikrodelcev se zelo razlikuje. Tako v trdni mikroplastiki ločimo med primarno in sekundarno mikroplastiko.

Primarna mikroplastika
Med primarno mikroplastiko spadajo majhni plastični delci ali zrnca, ki se industrijsko proizvajajo. Le-te uporabljajo v proizvodnji plastike ali so med drugim tudi sestavni deli različnih kozmetičnih izdelkov. Naprave za čiščenje odplak ne morejo v celoti izločiti drobnih delcev iz kanalizacije, zato jih brez ovire sprostijo v okolje in vodo. Ko je enkrat v morju, te plastike ni mogoče odstraniti. Plastika je izjemno trpežna in lahko stotine let onesnažuje morja.

Sekundarna mikroplastika
Sekundarna mikroplastika so majhni plastični izdelki, ki nastanejo zaradi razpada velikih plastičnih delov (npr. plastične vrečke, steklenice, ribiške mreže, odrgnine v pnevmatikah, sintetična tekstilna vlakna itd.). Drobljenje se med drugim tvori preko vremenskih vplivov, drgnjenja in čiščenja tekstila iz sintetičnih vlaken.

Definicija "Sintetični polimeri"
Prav tako se "sintetični polimeri" obravnavajo v okviru mikroplastike. To so (v skladu z Eco-testom 02/2017) industrijsko proizvedene plastike, ki se združujejo s kemično reakcijo majhnih gradnikov na dolge verige ali razvejene molekule. Odvisno od izhodne snovi in molekulske velikosti so lahko topne ali netopne v vodi. Na voljo so v trdni in tekoči obliki. Večino sintetičnih polimerov je biološko težko razgraditi.
Sintetični polimeri se uporabljajo v kozmetiki kot film za zaščito pred soncem, sredstvo za zgoščevanje, stabilizator za emulzije, balzam za nego las in sredstvo za oblikovanje pričeske.

"Medtem je večina kozmetičnih izdelkov Müllerjevih lastnih blagovnih znamk brez mikroplastike."

Certificirana naravna kozmetika je na splošno lahko alternativa, saj izdelki certificirane naravne kozmetike ne vsebujejo mikroplastike. Izdelki Müllerjevih kakovostnih lastnih blagovnih znamk TERRA NATURI in NATURÉ imajo certifikat "Natrue" in so zato brez mikroplastike. V osnovi vsebujejo samo naravne sestavine, brez uporabe silikonov in drugih sestavin na osnovi mineralnega olja in sintetičnih barvil, dišav in konzervansov.
Terra Naturi
Natrue
Naturé