Specite svoj bagel
Ali ste vedeli?
Bagel ni značilno ameriško pecivo, kot veliko ljudi misli, ampak izhaja iz Poljske. Luknja, ki jo ima v sredini, je praktična, saj se pecivo zaradi nje hitreje speče.
Sestavine za 12 kosov

  • 350 ml tople vode
  • 2 3/4 čajne žličke suhega kvasa
  • 510 g moke
  • 1 jedilno žlico rjavega sladkorja
  • 2 čajni žlički soli
  • 2 l vode
  • 85 g medu ali agavinega sirupa
Priprava

  • Moko stresemo v skledo in ji dodamo sol. Kvas, ki smo mu dodali ščepec soli, raztopimo v topli vodi in počakamo, da reagira. Nato moki dodamo kvas in gnetemo, da dobimo gladko testo. Testo nato postavimo na toplo in pustimo vzhajati dobro uro, dokler se ne podvoji (pazite na to, da bo skleda dovolj velika).
  • Pečico segrejemo na 220 °C. Vodo, v katero smo dali med, zavremo v velikem loncu. Zmanjšamo jakost gorilnika in pecivo dajemo po porcijah v vročo vodo. Pecivo naj bi se na vsaki strani v vodi kuhalo približno 2 minuti. Kuhano pecivo vzamemo s penovko iz vode in ga odcedimo.
  • Zmešamo jajce in z njim premažemo pecivo. Premazan kruhek lahko potrosimo s poljubnimi semeni. Pecivo v pekaču pečemo 20 minut do zlato-rjave barve.
  • Ohlajeno pecivo lahko obložimo po svojem okusu.
  • Klasično pecivo je posuto z makom ali sezamom. Namažemo ga lahko s čimerkoli.

Pecivo je zelo okusno z zelišči, sirom, posušenimi paradižniki ali olivami. Lahko postane superživilo, če mu dodamo chia, bučna, lanena semena itd. Če želimo ojačati okus peciva, lahko semena tudi vmešamo v testo.

Pecivo lahko obložimo po svojih željah, npr. s svežim sirom z lososom, šunko in sirom, paradižnikom in mocarelo, z veganskim namazom in avokadom, za sladkosnede pa z marmelado - vsak lahko naredi bagel po svojem okusu.