Obstojno pri pomivanju v pomivalnem stroju ali primerno za pomivalni stroj?
Pomivalni stroj uporabljamo skoraj vsak dan in marsikomu se zdi najpomembnejši kuhinjski aparat. Ali veste, kakšna je razlika med izrazoma obstojno pri pomivanju v pomivalnem stroju in primerno za pomivalni stroj? To boste izvedeli v nadaljevanju.
Oznaka obstojno pri pomivanju v pomivalnem stroju imajo lahko predmeti samo takrat, če so preverjeni po standardu DIN. Predmete s to oznako lahko brez pomislekov postavite v pomivalni stroj. Izdelki so označeni z ustreznim simbolom. Številka nad curki vode navaja število pomivanj, ki jih izdelek prestane brez poškodb.
Oznaka primerno za pomivalni stroj v nasprotju z zgoraj omenjeno oznako ni obvezujoč pojem, ker ga tudi zakonodajalec podrobneje ne določa. Proizvajalci svoje izdelke na podlagi lastnih izkušenj in standardov označujejo kot primerne za pomivalni stroj. To je običajna praksa, potrošnika pa žal zlahka zmede. Ker pojem ni opredeljen z enotno definicijo, tudi simbolika ni vedno ista. Splošno se predmeti, ki veljajo za primerne za pomivalni stroj, označujejo s sliko pomivalnega stroja. Načeloma te predmete lahko pomijete v pomivalnem stroju, vendar to počnete na lastno odgovornost. Predmeti s tem ne postanejo neuporabni, vendar je treba sčasoma računati na to, da se bodo obrabili in spremenili svoje lastnosti. Zato vam priporočamo, da take predmete postavite v zgornjo košaro pomivalnega stroja in da namesto tabletk uporabljate prašek, saj je prašek načeloma manj agresiven.

Če se želite svojih ponev, nožev ali posode veseliti dalj časa, jih pomivajte raje ročno in se ne zanašajte na oznako primerno za pomivalni stroj.

Veda o materialih - Na kaj morate biti pozorni pri izbiri in pomivanju različnih materialov?

Legirano jeklo
Pribor ali posodo iz legiranega jekla lahko v pomivalnem stroju pomivate brez pomislekov, saj zaradi zlitine ne rjavi.
Včasih pa na priboru ali posodi ostajajo majhni rjasti madeži. Ti madeži lahko nastanejo zaradi drugih virov rjavenja v pomivalnem stroju, npr. zaradi predmetov, ki niso primerni za pomivalni stroj, rjavečih vijakov na loncih in pokrovih ali zaradi poškodovanih košar.
Madeže lahko odstranimo s posebnim čistilom, uporabimo pa lahko tudi kokakolo ali citronsko kislino.
Steklo
Steklo je navadno odporen material, lahko ga pomivamo tudi v pomivalnem stroju. Pri tem je treba predvsem paziti na to, da postavimo kozarce, sklede, vrče itd. v zgornjo košaro, in sicer tako, da so stekleni predmeti dovolj odmaknjeni drug od drugega, da se ne morejo prevrniti in da se med pranjem ne razbijejo. Svetujemo, da tanko in lomljivo steklo pomijete ročno.
Da preprečimo nastanek mlečnega videza stekla, ne smemo nastaviti previsoke temperature pomivanja. Najbolje je, da dodamo stroju sredstvo za izpiranje, saj je učinek večji kot pri tabletah.
Aluminij
Nelegiranega aluminija ne smemo dajati v pomivalni stroj. Predmeti se lahko nepopravljivo poškodujejo.
O kuhinjski posodi iz aluminija je najbolje povprašati proizvajalca.

Plastika
Plastika je na splošno primerna za pomivanje v pomivalnem stroju.
Bodite pozorni na opozorila na izdelku ali v opisu izdelka. Nekatere vrste plastike morda niso kos visokim temperaturam. Zaradi pogostega pomivanja v pomivalnem stroju izdelki postanejo krhki in lahko npr. izgubijo svojo tesnilno moč.

Les
Lakiranih ali lepljenih desk iz lesa ne dajemo v pomivalni stroj, saj se začne luščiti lak ali pa se raztopi lepilo.
Neobdelan les lahko pomivate v pomivalnem stroju, vendar morate paziti, saj les lahko zaradi čistilnih sredstev in visokih temperatur spremeni svojo obliko in barvo.
Porcelan
Porcelan, ki je trdnejši in manj porozen, je primernejši za pomivanje v pomivalnem stroju.
Priporočamo, da umetelen lončen vrč kljub lazuri ročno pomijete. Običajno posodo za kavo in fin porcelan lahko seveda pomijete v pomivalnem stroju.
Ste morda podedovali staro posodo z lepo dekoracijo ali zlatim robom? Svetujemo vam, da takšno posodo pomijete ročno. Nevarnost, da bo dekoracija odpadla, da bodo barve zbledele ali da se bo zlati rob izpral, je prevelika.