Plastika je vseprisotna in naša Zemlja trpi zaradi ogromne mase. Ta plastika ogroža naravo in uničuje življenjski prostor mnogih živih bitij. Veliko jih vsak dan zaide v oceane. Plastični poplavi ni videti konca. Vsi lahko aktivno sodelujemo pri preprečevanju in uporabljamo manj plastike v svojem vsakdanjem življenju.

Zlasti v gospodinjstvu se lahko ponekod povsem odpovemo plastiki – na primer, da se odpovemo posodi za enkratno uporabo in uporabljamo trajnostne igrače za otroke. Tudi kuhinja in kopalnica ponujata ogromen potencial za prihranek. Zaupali vam bomo, kje v gospodinjstvu se zlahka izognete plastiki.

Trajnostno uživanje v kavi - brez skodelice za kavo za na pot


Kava in trajnost za večino verjetno ne spadata skupaj - kajti tipična kava za na pot v skodelici za enkratno uporabo je verjetno klasični negativni primer. S kavo na poti povezujemo tipično kartonsko ali stiroporno skodelico s plastičnim pokrovom, ki jo lahko dobite v vsaki kavarni, pekarni ali na bencinski črpalki. Seveda pa ni potrebno, da je tako!

Naše vedenjske navade so, da običajno želimo vzeti kavo s seboj in jo lahko popijemo na poti. Zato ni potrebno, da z vsako skodelico za enkratno uporabo poizvedemo nove smeti. Rešitev so skodelice za večkratno uporabo!
Ena od možnosti je bambusova skodelica. Druga možnost je termo posoda. Kava dolgo ostane prijetno topla. Vsaka kavarna bo z veseljem napolnila vročo pijačo v skodelico, ki ste jo prinesli s seboj. Nekatere pekarne, kavarne ali celo bencinske črpalke so že začele zaračunavati doplačilo za skodelice za enkratno uporabo.
Ne le pri kavi na poti, temveč tudi pri kavi pripravljeni doma se lahko izognete plastičnim ali nepotrebnim odpadkom. Ko uporabljate kavne kapsule in blazinice, je namreč več odpadne embalaže, kot če uporabljate druge vrste priprave kave.

Vrč za pripravo kave obljublja uživanje ob kavi in manj odpadkov kot kapsule in blazinice. Pridobite lahko tudi na okusu, še posebej pri uporabi visokokakovostne kave. Skuhate jo v samo nekaj minutah.
Nato lahko pripravljeno kavo prelijete v termo posodo ali pa jo kar takoj popijete.

Voda iz pipe namesto vode iz plastične steklenice

Slovenija je ena redkih držav na svetu, ki ima izjemno čisto vodo iz pipe. Voda iz pipe je kakovost pitne vode. Nenehno se spremlja skladnost z visokimi standardi kakovosti. Lahko bi celo rekli, da je živilo, ki je najbolj nadzorovana.

Poleg kakovosti je prednost vode iz pipe tudi cena, saj je veliko cenejša od ustekleničene vode. Zaradi varčevanja pri embalaži in transportni poti velja tudi za okolju prijaznejšo. To so glavni razlogi, ki govorijo v prid vodi iz pipe.
Vendar pa imajo mnogi kljub temu raje gazirano vodo. Toda to ni razlog, da bi posegli po plastični steklenici z mineralno vodo. Mineralna voda je namreč na voljo tudi v steklenih steklenicah, imate pa tudi možnost, da vodo z mehurčki pripravite kar sami doma. Za to obstajajo aparati, najbolj znan je Soda Stream.

Vodo iz pipe ali penečo mineralno vodo, ki ste jo sami pripravili, lahko nalijete v privlačno karafo ali elegantno in trpežno aluminijasto steklenico, ki je primerna tudi za na pot.

Kuhinja

Kuhinjski pripomočki

V kuhinjo pridejo vse vrste plastike. Zlasti odpadki iz plastične embalaže nastajajo skoraj vsak dan. Zdi se, kot da je skoraj vse v supermarketu zapakirano v plastiko. Celo zelenjava, kot je na primer kumara, ki ima že sama zelo robustno lupino. Prav tako številni pripomočki za kuhanje niso več narejeni iz lesa, kot so bili nekoč, ampak so zdaj izdelki iz plastike.
V poslovalnicah Müller boste našli številne izdelke za kuhinjo, s katerimi boste lahko zamenjali plastične, tukaj je le nekaj primerov:

 • steklene slamice
 • lesena žlica
 • lesena deska
 • lesena škatla za kruh
 • steklene sklede
 • leseni pribor za solato

Shranjevanje hrane

Hrano in ostanke hrane je potrebno redno shranjevati. Zaradi tega je pakiranje za večkratno uporabo zelo zaželjeno. Ni potrebno, da je to folija za ohranjanje svežine! Trend se vrača k shranjevanju v kozarcih - kot je bilo v preteklosti.

Stekleni lončki so še posebej priljubljeni. Primerni so tako za shranjevanje kot tudi za transport. Sklede iz borosilikatnega stekla so primerne za segrevanje hrane v mikrovalovni pečici in tudi za shranjevanje. Lahko jih zelo uporabite v zamrzovalniku.

Plastične nakupovalne vrečke? - Ni potrebno!

Vsi jih poznamo, plastične vrečke v trgovini z živili ali oblačili. Čeprav so bile prej na voljo brezplačno, so sedaj povsod plačljive čeprav sicer manjši znesek, v prihodnosti pa naj bi sicer popolnoma odpravljene. In to je tudi dobro!

V poslovalnicah Müller imamo okolju prijazno rešitev bombažne vrečke, ki jo stane 2 € in jo lahko vedno znova uporabljate.
Seveda obstajajo tudi druge nakupovalne torbe ali košare za večkratno uporabo. Trajnostne alternative vključujejo torbe iz klobučevine. So zelo stabilne in trpežne. Tudi za tanske vrečke za sadje in zelenjavo je voljo okolju prijazna alternativa - vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo znamke Veggie Love.

Kopalnica

Kopalnica je tudi en prostor pri vas doma, kjer se lahko odpoveste odvečni plastiki. Na naši strani inspiracij Manj plastičnih odpadkov v kopalnici boste našli veliko koristnih nasvetov in alternativih izdelkov brez plastike. Odkrijte naslednje teme:
 • Vatirane palčke z okolju prijaznim držalom iz papirja
 • Trdo milo namesto tekočega mila
 • Šampon za lase v kamnu
 • Trajnostna nega zob z bambusovo zobno ščetko
 • Britje z britvico, kokosovim oljem ali milom za britje
 • Trajno odstranjevanje ličil in čiščenje obraza
 • Nega ustnic, telesa in las s kokosovim oljem
 • Naredite si sami deodorant
 • Vrsto uporabnih stvari za kopalnico brez plastike

Lesene igrače namesto plastičnih

Tudi ko gre za malčke se lahko izognete odvečni plastiki.
Tudi otroci vedno bolj prihajajo v stik s plastiko - v obliki igrač. Kajti za razliko od prej, je večina igrač zdaj namreč narejena iz plastike in ne več iz lesa. Toda vprašanje je, zakaj? - Obstaja veliko argumentov v prid lesenih igrač.
Les izvira iz narave. Lesene igrače so izjemno trpežne in robustne. Tudi če bi se zlomil, ga je mogoče popraviti z malo lepila. Več generacij se pogosto igra z istimi igračami. Manj nevarno je tudi za otroke. Večina lesenih igrač so taka, da jih otroci lahko varno dajo tudi v usta. Z izobraževalnega vidika pravijo, da preprostost igrače spodbudi domišljijo bolj kot na primer elektronske igrače.
Zato je bolje, da se čim večkrat odpoveste plastiki in raje izberite lesene igrače.