Plastika je povsod prisotna in postaja vse večji okoljski problem. Zlasti naša morja in morsko življenje trpijo zaradi dejstva, da v oceane vsako leto vstopi do 13 milijonov ton odpadkov. V vsakdanjem življenju obstaja veliko načinov, kako plastiko nadomestiti s trajnostnimi izdelki. Tudi v kopalnici se ji ni težko odpovedati ali vsaj nekoliko zmanjšati količine. Tu najdete nekaj nasvetov in idej, kako lahko shajate brez plastike.

Vatirane palčke za ušesa iz plastike - ADE!

Nagrajeno z mednarodno nagrado za odličnost International Salute to Excellence Award v kategoriji Osebna nega.
Trajnost zadeva vse nas. Uporablja se lahko na vseh področjih našega življenja, tudi v kopalnici pri osebni higieni. Še posebej smo veseli, da imamo v naši ponudbi Duchesse vatirane palčke za ušesa s papirnatim držalom, ki so pakirane v kartonski škatli.

Embalaža je narejena iz kartonske škatle in je 100% okolju prijazna. Tako držalo kot celotna embalaža so narejeni iz papirja, ki prihaja iz trajnostno upravljanih gozdov in nadzorovanih virov (certifikat PEFC). Ta proizvodnja prihrani 30 ton plastike na leto.


Te vatirane palčke za ušesa so popolnoma brez plastike in so prejelenajvečjo mednarodno nagrado International Salute to Excellence Award (v kategoriji Osebna nega), ki jo podeljuje največji svetovni sejem za blagovne znamke PLMA. 

Trdo milo namesto tekočega mila


Plastiki se lahko izognemo tudi pri umivanju rok. Alternativa brez plastike tekočemu milu je trdo milo. To je zelo produktivno. Tudi pri kakovosti umivanja ni nič slabše od tekočega mila. Trda mila so vsekakor boljša izbira za okolje, saj prihranijo veliko odpadne embalaže. Prav tako vam ni potrebno skrbeti za mikrobe ali bakterije na trdem milu v domači uporabi. Priporočamo pa posodo za milo, ker lahko iz mila odteka voda.

Trdo milo doživlja velik preporod tudi pri prhanju. Obstajajo številna mila, ki so primerna ne le za roke, temveč tudi za celotno telo.

Nasvet: vrečke za milo
Majhne ostanke mila, ki vam zdrsnejo skozi prste, lahko tako še posebej dobro shranite. Taka vrečka je kot nalašč za prhanje, saj lahko v njej spenite milo in površino vrečke uporabite za umivanje telesa. Večina takih vrečk je narejenih iz naravnih vlaken in so zato popolnoma neškodljive.

Zobna nega je tudi lahko trajnostna!

Navadne zobne ščetke so narejene iz plastike in jih zato ni mogoče reciklirati. Zobne ščetke, narejene iz okolju prijazne alternative, pa postajajo vse bolj priljubljene, npr. iz bambusa.
V poslovalnicah Müller imamo na voljo različne zobne ščetke iz bambusa znamke HYDROPHIL. Ročaj je narejen iz hitro obnovljivega bambusa in je primeren za kompostiranje. Ščetine so narejene iz najlona brez BPA na osnovi obnovljivih surovin, embalaža pa je iz kartona, ki je izdelan iz 100% recikliranega materiala. V kolikor se želite pri umivanju zob povsem odpovedati plastiki, lahko kot alternativo zobni kremi v tubi uporabite tablete za umivanje zob (na voljo so v vseh poslovalnicah). Prav tako lahko zobno kremo naredite tudi sami, npr. iz 5 žlic kokosovega olja in 2,5 žlice finega natrijevega praška. Obe sestavini dobro premešate in prelijete v posodo s pokrovom.

Trajnostno odstranjevanje ličil in čiščenje obraza

Z bombažnimi blazinicami za odstranjevanje ličil ustvarjamo odpadke in z embalažo tudi plastične odpadke - kar ni potrebno! Za odstranjevanju ličil lahko uporabite blazinice za večkratno uporabo, ki zelo temeljito odstranijo ličila. Z uporabo Konjak čistilne gobice pa očistite obraz povsem brez plastike. Čiščenje s to gobico je temeljito in nežno ter ne izsuši kože. Odmrle kožne celice se zlahka odstranijo, kar spodbuja krvni obtok.

Nega ustnic, telesa in las s kokosovim oljem

Kokosovo olje je kot losjon za telo pravi čudež. Zlasti suha koža potrebuje veliko vlage, kar to olje zagotavlja. Poleg tega se hitro vpije, ne pušča mastnega filma in ima eksotičen vonj.

Kokosovo olje je celo primerno za nego ustnic. Z uporabo bodo suhe ustnice ponovno gladke.
Olje se lahko uporablja tudi za nego las. Tukaj je potrebno upoštevati pravilo manj je več - dovolj je že, če vmasirate le nekaj kokosovega olja v suhe konice las.
DIY: piling za telo, narejen iz kokosovega olja
Plastični delci v kozmetiki postajajo vse večji problem. Pilingi za obraz ali telo pogosto vsebujejo fino mikroplastiko. Velika težava tega je, da mikroplastika pride v odpadne vode, nato pa tudi v oceane in morske živali ter nato najde svojo pot v človeško telo.
Mikroplastiki pa se je mogoče izogniti - z nakupom izbranih izdelkov, ki je ne vsebujejo.

Še bolj naravno pa je, da piling naredite kar sami, npr. iz sladkorja in kokosovega olja. Potrebujete 200 g surovega trsnega sladkorja in 4 žlice kokosovega olja. Te sestavine zmešajte in jih prelijte v posodo s pokrovom. Kristali sladkorja v tej mešanici so lepo zrnati in zagotavljajo želeni učinek pilinga in mehke kože.
Tudi kava ali kavna osnova sta primerna kot piling.