Veganska korenčkova torta


Čas priprave
: 20 minut + 50 minut peke + 2 uri hlajenja

Sestavine za 1 pekač kruha 13 x 23 cm (10 kosov): 
  • 400 g korenja + 4 majhni korenčki z zelenjem za okras 
  • 110 g Alnatura deviškega kokosovega olja + 1 žlica za kalup
  • 300 g Alnatura pšenične moke tip 1050 
  • 100 g Alnatura drobnih ovsenih kosmičev 
  • 140 g Alnatura nerafiniranega trsnega sladkorja 
  • 120 g Alnatura jabolčnega pireja 
  • ¼ čajne žličke Alnatura mletega ingverja 
  • 2 čajni žlički Alnatura cejlonskega cimeta 
  • 1 čajna žlička Alnatura mlete vanilije Bourbon 
  • 2 čajni žlički Alnatura pecilnega praška 
  • 1 čajna žlička sode bikarbone 
  • 1 čajna žlička Alnatura jabolčnega kisa 
  • 240 ml Alnatura mandljevega napitka, nesladkanega 
  • 75 g nesoljenih pistacij 
  • 100 g naravne smetane (veganska alternativa za kremni sir) 
  • 40 g Alnatura sladkorja v prahu 
  • 1 ščepec Alnatura limoninega soka 
Priprava:

  1. Pripravite si korenje in kokosovo olje
    Pečico segrejte na 180 °C zgornje/spodnje grelo. Korenje olupite in drobno naribajte. Kokosovo olje stopite v majhni ponvi na štedilniku na nizki stopnji. 
  2. Zmešajte in specite testo 
    V večjo posodo dajte naribano korenje, kokosovo olje, moko, ovsene kosmiče, sladkor, jabolčni pire, začimbe, pecilni prašek, sodo bikarbono, kis in mandljev napitek ter dobro premešajte s kuhalnico. Pekač namastite ali obložite s papirjem za peko, napolnite s testom in pečete 40-50 minut. Pred koncem peke naredite test: torto prebodite z zobotrebcem. Če se testo ne prime, je dovolj pečeno. 

  3. Pripravite glazuro in okrasite torto 
    Pustite, da se torta popolnoma ohladi. Medtem odstranite pistacije iz lupin in jih grobo sesekljajte. Korenje olupite in skrajšajte zelenje, korenje razpolovite, spodnje polovice pa lahko uporabimo za kaj drugega. Za glazuro v posodi z ročnim mešalnikom zmešate naravno smetano, sladkor v prahu in limonin sok. Namažite po torti in jo okrasite s pistacijami in polovičkami korenja. 


Nasvet:

Nazaj h koreninam: okras iz korenja lepo prikaže, iz česa je torta in je hkrati tudi svež prigrizek. 

Vegansko