Pecivo velikonočni jagenjček
Čas priprave: pribl. 60 minut
Sestavine:
- 375 g moke
- 250 g sladkorja
- 250 g masla
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 5 jajc velikosti M
- 2 ½ čajne žličke sode bikarbone
- 5 jedilnih žlic mleka
- ½ naribane limonine lupine
- sladkor v prahu za posipanje
- 1 pekač v obliki jagenjčka
Maslo, jajca in mleko predhodno vzemite iz hladilnika že pred pripravo, tako da so sestavine sobne temperature pred kuhanjem, saj za pripravo testa niso primerne hladne sestavine.
V posodo za mešanje dajte sladkor, maslo in vanilijev sladkor ter vse skupaj z ročnim mešalnikom kremasto umešajte. Ko nastane lahka kremasta masa, najprej dodajte jajca. Uporabite srednje velika jajca.
Müllerjev nasvet: Če imate doma samo jajca velikosti L, uporabite malo manj mleka.
Ko dodate jajca in jih zmešate z ročnim mešalnikom, zmesi dodajte polovico naribane limonine lupinice. Nato v ločeni posodi zmešajte moko in pecilni prašek. Vzemite veliko cedilo, ga držite nad vašo svetlo in kremasto maso, v cedilo stresite mešanico moke in pecilnega praška ter zmes presejte v maso. Vse skupaj zmešajte z ročnim mešalnikom. Hkrati prilivajte mleko. Ko porabite vsega, je testo pripravljeno.
Zdaj vzemite pekač in ga dobro namastite z maslom. Ko je pekač premazan z maslom, dodajte moko in potresite model, da se testo velikonočnega jagenjčka pri peki ne bo sprijelo s kalupom. Sedaj dajte testo v pekač. Vendar ga napolnimo le do polovice, saj bo v pečici še vzhajalo.
Testo velikonočnega jagenjčka naj se peče v pečici 40 minut pri temperaturi 160 °C.
Ko je testo pečeno, ga odstranite iz modela, tako da le odstranite spone in ga previdno sprostite iz kalupa. Pustite, da se ohladi na rešetki, in ko se ohladi, ga potresite s sladkorjem v prahu.
Müllerjev nasvet: Če želite speči temno velikonočno jagnje, testu dodajte čokoladni posip.