Pecivo velikonočni jagenjček


Čas priprave
: pribl. 60 minut

Sestavine:

  • 375 g moke 
  • 250 g sladkorja 
  • 250 g masla 
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja 
  • 5 jajc velikosti M  
  • 2 ½ čajne žličke sode bikarbone 
  • 5 jedilnih žlic mleka
  •  ½ naribane limonine lupine 
  • sladkor v prahu za posipanje
  • 1 pekač v obliki jagenjčka 
Priprava:

Maslo, jajca in mleko predhodno vzemite iz hladilnika že pred pripravo, tako da so sestavine sobne temperature pred kuhanjem, saj za pripravo testa niso primerne hladne sestavine. 

V posodo za mešanje dajte sladkor, maslo in vanilijev sladkor ter vse skupaj z ročnim mešalnikom kremasto umešajte. Ko nastane lahka kremasta masa, najprej dodajte jajca. Uporabite srednje velika jajca. 

Müllerjev nasvet: Če imate doma samo jajca velikosti L, uporabite malo manj mleka. 

Ko dodate jajca in jih zmešate z ročnim mešalnikom, zmesi dodajte polovico naribane limonine lupinice. Nato v ločeni posodi zmešajte moko in pecilni prašek. Vzemite veliko cedilo, ga držite nad vašo svetlo in kremasto maso, v cedilo stresite mešanico moke in pecilnega praška ter zmes presejte v maso. Vse skupaj zmešajte z ročnim mešalnikom. Hkrati prilivajte mleko. Ko porabite vsega, je testo pripravljeno. 

Zdaj vzemite pekač in ga dobro namastite z maslom. Ko je pekač premazan z maslom, dodajte moko in potresite model, da se testo velikonočnega jagenjčka pri peki ne bo sprijelo s kalupom. Sedaj dajte testo v pekač. Vendar ga napolnimo le do polovice, saj bo v pečici še vzhajalo. 

Testo velikonočnega jagenjčka naj se peče v pečici 40 minut pri temperaturi 160 °C. 

Ko je testo pečeno, ga odstranite iz modela, tako da le odstranite spone in ga previdno sprostite iz kalupa. Pustite, da se ohladi na rešetki, in ko se ohladi, ga potresite s sladkorjem v prahu. 

Müllerjev nasvet: Če želite speči temno velikonočno jagnje, testu dodajte čokoladni posip.