Velikonočno gnezdo

Čas priprave: 30 minut + 13 ur  + 18 minut

Sestavine za 8 kosov:

  • 2 jajci
  • ½ kocke svežega kvasa
  • 180 ml Alnatura trajnega alpskega mleka (sobne temperature) + 2 žlici za preliv
  • 425 g Alnatura pšenične moke tip 405 + nekaj za delovno površino
  • 30 g Alnatura surovega trsnega sladkorja
  • 1 paket Alnatura Bourbon vaniljev sladkor
  • 60 g maslo iz sladke smetane (mehko)
  • 1 žlička morske soli Alnatura
Priprava:

  1. Dan prej ločite 1 jajce in rumenjak in jih do naslednjega dne hranite v hladilniku. Kvas raztopite v mleku, nato dodajte moko, sladkor, vaniljev sladkor, maslo, sol, beljak in drugo jajce ter 10 minut gnetite z mešalnikom do homogenega testa. Oblikujte ga v kroglico in pustite, da 12 ur počiva v hladilniku.
  2. Naslednji dan kroglico testa položimo na rahlo pomokano delovno površino in ga razvaljajte na 25 x 25 cm.
  3. Razvaljano testo po dolgem narežite na trakove širine približno 1 cm. Na vrhu stisnite 3 pramene testa in jih spletite skupaj. 8 pletenic oblikujte v krog in dajte na pekač, obložen s peki papirjem, konce stisnete skupaj. Na sredini nnaj bo 4 cm velika luknja. Gnezdece pokrijete s kuhinjsko krpo in jih pustite vzhajati 1 uro pri sobni temperaturi.
  4. Pečico segrejte na  180 ° C (toplota od zgoraj / spodaj). Preostanek rumenjaka stepite z 2 žlicama mleka. Gnezdeca premažite z mešanico iz polovice rumenjaka in mleka ter pecite v pečici (na sredini) 18 minut, dokler ne postanejo zlato rjave barve. Odstavite in še vroče namažite s preostalo mešanico iz mleka in rumenjaka ter pustite, da se ohladi. Na sredino položite pobarvano jajce in servirajte ali podarite.