Čas je za spomladansko čiščenje!

V veliko pomoč pri čiščenju so vam tudi naravni izdelki.
Pri večjem čiščenju sta načrtovanje in priprava zelo pomembna.
Pripravili smo nekaj nasvetov in namigov, ki vam bodo pomagali, da bo spomladansko čiščenje lažje.
Priprava:

Najprej preverite če imate vse pripomočke in čistila, ki jih boste potrebujete za temeljito čiščenje? Po potrebi zamenjajte pokvarjeno ali obrabljeno opremo in čistilna sredstva, ki jim je potekel rok. Na težje dostopnih predelih npr. za radiatorjev, vam bodo posebni pripomočki zelo olajšali delo.

Izbira čistil je seveda odvisna od tega, kaj boste čistili. Pomembno je, da imate ustrezna za določene površine, tla in občutljive materiale. Seveda pa ni vedno potrebno, da so kemična čistila, zato varujte okolje in uporabljajte naravna čistila.

V poslovalnicah Müller na oddelku za gospodinjstvo boste našli veliko izbiro čistilnih sredstev in pripomočkov.

Spontex
gobica za posodo
Spontex
gobica za čiščenje
Vileda
gospodinjske rokavice
 • Načrtujte dovolj časa in nadaljujte po načrtu.
 • Čiščenje: pred sesanjem in brisanjem najprej pospravite. Tako vam ne bo potrebno predmetov premikati ali čistiti zunaj.
 • Pri čiščenju oken ne pozabite na zavese, seveda v kolikor jih sploh imate! Tudi najčistejša okna ne pridejo do izraza za sivimi zavesami.
 • Tudi kuhinja je potrebna generalnega čiščenja: poleg čiščenja površin morate veliko pozornosti posvetiti tudi hladilniku. Tveganje za nastanek mikrobov in plesni je tu še posebej veliko. Zato tudi tesnila dobro očistite. Pospravite tudi vsebino hladilnika. Odvrzite stare kozarce za kumare, ki so že nekaj časa stali v zadnjem kotu in izkoristite priložnost, da pravilno razvrstite stvari v hladilniku.
 • Kaj pa prenova v vaši omari? Debele, težke zimske puloverje lahko pospravite in naredite prostor za spomladansko garderobo. Po potrebi zamenjajte vrečke proti moljem in osvežite vonj omare.
 • Ne pozabite na zabavo! S partnerjem se vse naredi veliko hitreje in lažje. Ali pa spodbujajte svoje otroke, da vam pomagajo in bodo lahko ponosni na rezultat, ki ga boste skupaj dosegli. Seveda po opravljenem pospravljanju nagradite sebe in svoje pomočnike.

Za učinkovito odstranjevanje umazanije vam ni potrebno uporabljati običajnih čistilnih sredstev.

Predstavili vam bomo, katera domača sredstva lahko prav tako učinkovito uporabite za čiščenje. Z našimi nasveti in triki bo vse bleščeče čisto.


V veliko pomoč pri čiščenju so vam lahko naslednji naravni čudežni izdelki:
 • Limona / limonin sok
Limona je pravi čudežni sadež. Ne vsebuje le veliko vitamina C in je zelo zdrava, ampak je tudi idealna za čiščenje. Ima celo razkuževalni učinek.
Z limono boste lahko razglasili vojno vodnemu kamnu. Ta se namreč raztopi, ko pride v stik s sokom tega sadeža. Je biološko neškodljiva in zagotovo lahko nadomesti kemična čistila. Torej, nič čudnega, da postaja limona vse bolj priljubljena kot čistilno sredstvo.
Primer uporabe: Krpo namočite v limonin sok in z njo obrišite vodni kamen iz kopaliških in kuhinjskih armatur, da se bodo spet bleščale.

 • pecilni prašek in soda bikarbona
S pecilnim praškom in sobo bikarbono lahko naredite več kot le spečete torto. Oba se lahko namreč uporablja tudi za čiščenje. V kombinaciji s tekočino pomaga proti bolj trdovratni umazaniji ali celo proti zamašenim odtokom.
Primer uporabe: Zamašeni odtok lahko odpravite že s 4 žlicami pecilnega praška in 1/4 litra kisa. Prašek vlijte v odtok in počasi natočite kis. Pričelo bo brbotati, ko se ustavi, dobro izperite s toplo vodo.

 • Črni čaj
Ta čaj ni primeren samo za pitje. Je namreč zelo dobro čistilo na čiščenje stekel. S črnim čajem dobite čisto oknoo brez lis.
Primer uporabe: Vzemite dve vrečki črnega čaja in jih skuhate v skodelici. Ko se skuha, ga dodajte v vedro za čiščenje s toplo vodo in nekaj limoninega soka. Nato lahko začnete s čiščenjem oken ali ogledal. Uporabljajte krpo, ki ne pušča vlaken.

 • kis
Kisa se ne uporablja le za pripravo solate, temveč je tudi odličen v boju proti vodnemu kamnu in umazaniji v gospodinjstvu. V nasprotju s kemičnimi čistili je popolnoma neškodljiv in ga lahko v kuhinji uporabljate s čisto vestjo.
Primer uporabe: Za odstranjevanje vodnega kamna v kuhalniku za vodo in aparatu za kavo lahko uporabite kis zmešan z vodo, v razmerju 1: 1.

 • kava
Kava vas prebudi, hkrati pa nudi še veliko več. Velja namreč za nevtralizator vonja in pomaga v boju proti slabim vonjavam. Primerna je tudi za močno zasušene ostanke npr. za odstranitev ostankov žara iz rešetke. Kavna osnova je tudi idealno gnojilo za vaše rastline.
Primer uporabe: z gobico in mleto kavo lahko v pečiti odstranite zasušene ostanke žara.

 • sol
Sol se ne uporablja le kot začimba med kuhanjem, ampak je zelo koristna tudi pri čiščenju. Uporablja se jo lahko za odstranjevanje zažganih ostankov v loncu. Pogosto se uporablja tudi za odstranjevanje madežev rdečega vina s preprog.
Primer uporabe: Če želite zažgano hrano odstraniti iz ponve, vanjo najprej natočite malo vode in v vodo dodajte 2 žlici soli in pustite stati nekaj ur. Nato izlijte in umijte z detergentom kot običajno.
Alnatura
pecilni prašek
Alnatura
črni čaj, 20 vrečk
Alnatura
morska sol
Alnatura
jabolčni kis
Bio Primo
jabolčni kis
Čiščenje hiše se lahko začne!

Čiščenje in brisanje prahu

Pospravljanje je najboljši začetek čiščenja velikih hiš, saj lahko boste hitreje opravili, če vam ne bo nič v napoti.
Naš nasvet: določite časovno omejitev, npr. v 30 minutah poskusite vse pospraviti na svoje mesto. Verjemite, da bo zelo učinkovito. Ko vse pospravite, najprej pobrišite prah, preden pričnete s čiščenjem. Najprej odstranite pohištvo, omare, okraske itd. Vedno delajte od zgoraj navzdol in z rahlo vlažno bombažno krpo, ki jo vedno znova sperete. Na vogalih in težko dostopnih mestih uporabite čistilec prahu.

Pomijte tal

Ko končate z brisanjem prahu, grobo umazanijo posesajte, da jo pred pomivanjem odstranite.

Pri parketu ali laminatu je najbolje, da se običajnim čistilnim sredstvom izognete. Pogosto je dovolj, da tla očistite s talnim brisalcem, ki je navlažen s čisto vodo. Ne smete jih preveč zmočiti ali pa jih zatem preprosto takoj pobrišite. Če je na tleh maščoba ali vodni kamen, to lahko odstranite tako, da v vodo dodate tudi malo kisa, v razmerju 1:10. To bo umazanijo raztopilo.

Čiščenje oken

Kis je koristen naravni pripomoček za čiščenje oken. Če ga dodate v vodo, preprečite, da bi se na oknih nabral vodni kamen. To se zgodi zlasti, če imate bolj apnenčasto vodo. Drugi način je črni čaj in limonin sok. Skodelico čaja skuhajte z dvema vrečkama, ki jih pustite v vodi približno 10 minut. Čaj dajte v vedro tople vode in vanj stisnite tudi sok limone ali uporabite pripravljen limonin sok. S tako pripravljeno vodo pomijte okna in pri tem uporabljajte krpo, ki ne pušča vlaken.

Drugi nasveti za čiščenje oken:
• Pred pomivanje z majhno metlo počistite okna in okenske okvirje. Tako odstranite grobo umazanijo, na primer debelo plast prahu, cvetni prah ali pajčevine.
• Keramično strgalo za kuhanje je primerno za odstranjevanje trdovratne umazanije z okna, na primer umazanije od ptic ali muh.
• Ne čistite na neposredni sončni svetlobi, sicer bodo nastale lise.
• Najprej očistite okvir in šele nato okno. Čiščenje okvirja je pomembno, saj v kolikor ga ne očistite, bodo okna po prvem dežju spet umazana.

Čiščenje kopalnice

Čiščenje armatur, da se bodo svetile

Čudežno čistilo za sijaj kopalniške armature se imenuje limona. Uporabite lahko polovico limone, ki nadomesti krpo ali uporabite krpo namočeno v limonin sok. Na koncu s suho krpo polirajte in vse bo bleščeče čisto.

Čiščenje ogledalo

Za čiščenje ogledal ni vedno potrebno uporabljati čistila za steklo. Ste že kdaj preizkusili domače čistilo? Uporabite limono ali krompir. Z njim obrišite ogledalo in sperite s čisto vodo. Nato obrišite s suho krpo iz mikrovlaken in ogledalo bo čisto.
Čiščenje stranišč

Večina ljudi uporablja običajna čistila za toaletne prostore, toda umazanijo lahko iz stranišča odstranite tudi z naravnimi sredstvi. Najboljši način za odstranjevanje rjavih robov je, da na predele potresete pecilni prašek ali sodo bikarbono in pustite nekaj časa. Nato dobro sperite in počistite s straniščno krtačo. Proti vodnem kamnu v vašem stranišču lahko uporabite kis ali citronsko kislino, ki ju nalijete v stranišče.
Za čiščenje stranišča lahko uporabite tudi Coca-Colo. Če vam ostane požirek, ga vlijte v stranišče in počakajte 30 minut, preden izplaknete.

Čiščenje fug

Fuge v kopalnici z leti pogosto spremenijo barvo. Prah in umazanija se zažreta in ju ni mogoče odstraniti s preprostim brisanje ali čiščenjem.
Za čiščenje fug potrebujete zobno ščetko, 3 žlice sode bikarbone, 1 žlico kisa in 1 žlico vode.
Sestavine zmešajte v skledi. Nato vzemite zobno ščetko in mešanico razporedite po umazanih fugah. Pustite vsaj 1 uro, preden z navlaženo zobno ščetko odstranite mešanico. Na koncu obrišite z vlažno krpo.

Očistite odtok

Zlasti v kopalnici se odtok hitro zamaši zaradi las in mila. Če voda po tuširanju ali kopanju bolj počasi odteka, je čas, da očistite odtok. Preden uporabite kemična čistila za cevi, preizkusite z gospodinjskimi sredstvi, ki so prijazna do okolja.
Za to je primerna kombinacija pecilnega praška in kisa.
V odtok vlijete 4 žlice pecilnega praška in nato nalijte pol skodelice kisa. V odtoku prične brbotati. Ko hrup preneha, nalijte liter vroče vode. V kolikor ste vse pravilno naredili, bi sedaj morala voda pravilno odtekati.

Čiščenje kuhinje

Odstranjevanje vodnega kamna iz kuhalnika za vodo in aparata za kavo

Še posebej, če so naprave v stiku s hrano, morate uporabljati čistila brez kemikalij. Najbolj primerno naravno čistilo je kis.
Iz kavnega aparata lahko odstranite vodni kamen z mešanico 0,5l vode in 0,5l kisa. Zmes pustite, da teče skozi aparat. Ko zaključi, jo odlijte stran. Nato spustite 2-3 posode vode, da vaša naslednja kava ne bo imela okusa po kisu.
Če želite odstraniti vodni kamen iz kuhalnika za vodo, vanj nalijte pol hladne vode in pol kisa. Pustite, da zavre. Nato pustite tekočino v kuhalniku še vsaj 1 uro, da se vodni kamen pravilno raztopi. Nato tekočino odlijte in v kuhalniku dvakrat zavrite čisto vodo, da naslednji vroči napitek ne bo imel okusa po kisu.

Očistite mikrovalovno pečico

Na srečo se mikrovalovna pečica lahko zelo hitro očisti. Če želite to narediti, v mikrovalovno pečico dajte posodo z vodo in limoninim sokom in jo segrevajte 3 minute. Posoda naj v njej ostane še vsaj toliko časa. Nato vzemite vlažno krpo in mikrovalovno pečico pobrišite. Videli boste, da je trdovratne usedline mogoče zelo enostavno odstraniti.

Očistite umivalnik

Pomivalno korito je mesto, kjer lahko nastane največ bakterij, zato je higiena tu še posebej pomembna. Z umivalniki iz nerjavečega jekla lahko za čiščenje uporabite sodo bikarbono, malo vode in krtačo. To bo odstranilo umazanijo. Previdno s plastičnimi in keramičnimi umivalniki - najbolje jih očistite s krpo ter z malo tekočim čistilom za pomivanje. Vodni kamen lahko iz umivalnika in armatur odstranite z malo limoninega soka.

Očistite pečico

Kot naravno sredstvo za čiščenje pečice lahko pripravite mešanico iz 1 vrečke pecilnega praška in 3 žlic vode. Zmes nanesite na umazanijo in pustite delovati 1 uro. Pri trdovratni umazaniji se priporoča daljši čas izpostavljenosti. Nato pečico pobrišite z vlažno krpo.
Vileda
Glitzi, za čiščenje inoxa
Vileda
krpa iz mikrovlaken
Vileda
gospodinjske rokavice