Delo od doma skupaj z otrokom
Nekaj nasvetov, da bo potekalo čim bolj umirjeno.
Novi koronavirus, ki se širi po vsem svetu, se ne ustavi v naših pisarnah. Ker je trenutno socialna distanca pri vsakodnevnemu pisarniškemu delu večinoma težko izvedljiva, je delo od doma za veliko zaposlenih trenutno vsakdan. Zato si naredite doma čim bolj prijetno delovno okolje.

Kdor pa ima istočasno doma tudi otroka, saj trenutno ne smejo obiskovati vrtca ali šole, lahko hitro doživi stresne trenutke v domači pisarni. Težko je namreč dopovedati majhnemu otroku, da trenutno preprosto nimate časa za igro z njim. Malčki namreč ne razumejo, da čeprav sta mama in/ali oče trenutno doma, vseeno nimata časa za zabavo.

Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko v trenutni situaciji, čim bolje uskladite delo in družino. Delo od doma ima lahko veliko prednosti, vse je v organizaciji. Naj nam bo vsem čim bolj prijetno in kljub situaciji tudi zabavno. Ne pozabite, kmalu bo vsega konec in spominjali se bomo samo še prijetnih trenutkov, zato poskrbite, da jih doživite.
1. Skupni zajtrk: Kljub temu, da pri delu od doma vožnja z avtobusom, vlakom ali avtomobilom ni več potrebna, ta čas ne izkoristite, tako da boste dlje spali. Priporočljivo je namreč, da ostajamo v rutini, saj se nam bo potem lažje, ko bo vsega konec, vrniti nazaj v vsakdan. Tudi za otroke bo lažje, da se jim navade čim manj spremenijo. Vseeno pa le začnite dan s skupnim zajtrkom, čeprav prej morda zanj niti niste imeli časa. Ni boljšega načina za začetek uspešnega dne v domači pisarni.
Alnatura
javorjev sirup
Alnatura
čokoladno-lešnikov namaz
Alnatura
műsli z jagodami
Alnatura
sveži pirini vaflji
Alnatura
ovsena kašica z banano in vanilijo
2. Tudi doma nosite svojo pisarniško obleko: že res, da nudi delo od doma bolj sproščeno opravo, kot je trenirka in pulover, vendar vseeno poskusite ostati enako urejeni kot prej. Naj torej tudi navada glede oblačenja ostane čim bolj enaka in se ne razlikuje preveč od dela v pisarni. Seveda k temu sodi tudi ličenje. Vse, ki ste navajene na vsakodnevno ličenje, ga nikar sedaj ne opustite. Uporabite sicer bolj lahkotno dnevno ličenje, toda vseeno nanesite nekaj »barve« na obraz, predvsem zato, da se boste čim bolje počutile. Z urejenostjo boste tudi otroku lažje dopovedali, da ste v službi, čeprav tokrat ne boste zapustili doma.
Make up factory
Puder v prahu
Make up factory
senčilo za lica
Make up factory
rdečilo za ustnice
Make up factory
tekoče črtalo za oči

3. Načrtujte čas,
ko se boste lahko posvetili le otroku in pustite otroku, da odloča kaj bi se takrat najraje igral. Da pa se boste v tem času lažje posvetili le otroku, preživite ta čas v drugem prostoru, če je le mogoče. Tako se boste tudi izognili morebitnim »poškodbam« pomembnih dokumentov, saj vaš šef zagotovo ne bo preveč zadovoljen. Jasno definirajte tudi čas ko delate, saj mora otrok vedeti, da takrat potrebujete mir in tišino. Pomembno: ko je urnik določen, se ga čim bolj dosledno držite, saj boste le tako čim bolj nemoteno delali ter ohranjali zadovoljstvo otroka in seveda sebe.
4. Ohranjajte zbranost: poskrbite, da boste pri delu lahko zbrani in se posvečali le temu. Če je le možno poskrbite, da v vašem delovnem kotičku vaše pozornosti ne bodo motili morebitna polna košara umazanega perila, poln umivalnik umazane posode, otrokovo ustvarjanje z barvicami po tepihu. Ko delate, se posvečajte le temu, med odmori in po delu pa lahko seveda takoj začnete s čiščenjem.

5. Pisarna za malčke ali učilnica za večje otroke
: v otroški sobi lahko najmlajšim uredite njihovo "pisarno". Tako lahko tudi malčki, tako kot starši, "delajo" in se zaposlijo s to igro. Mislite, da bodo zdržali vaš delovnik? Večji otroci pa naj se takrat pridno učijo in delajo naloge. V kolikor pri tem potrebujejo vašo pomoč, se že prej dogovorite kaj in kako dolgo bo potekalo.
6. Čas gledanja televizije: Čeprav se ga običajno ne spodbuja, pa je v tem času tudi koristen. Številne televizije so svoj program predvajanja prilagodile na trenutne razmere, ko je veliko otrok doma. Vsak dan so namreč na voljo številne izobraževalne oddaje in poučne risanke, zato lahko brez slabe vesti vašemu otroku dovolite tudi gledanje televizije. Pripravite le nekaj zdravih prigrizkov in nemoteno delo je zagotovljeno.
Alnatura
riževi vaflji z mlečno čokolado
Alnatura
čokoladne polnozrnate kroglice
Alnatura
piškoti s sirom
Hochgenuss
fige
Alnatura
sok iz rdeče pese
7. Urejenost v pisarni: Da se vaša domača pisarna ne spremeni v kaos, je smiselno ohranjati red tudi na vašem novem delovnem mestu. Po potrebi zaenkrat vaše zasebne mape in dokumente odstranite, pospravite, da naredite prostor vsem, ki jih potrebujete za delo od doma. Prilagodite torej svoj prostor, da si čim bolj olajšate delo. Preveriti tudi, ali imate vse potrebne pripomočke: tiskalnik, črnilo, papir, … in naj se delo od doma prične. Želimo vam veliko uspeha.
Avery
kopirni papir A4 90g / m² 500 listov
Müller
USB 64 GB, 3.0
Canon
kartuša za tiskalnik, CLI-526 multipack
Epson
kartuša za tiskalnik, 18XL, Multipack & črna
Herlitz
organizator A4, črn
Herlitz
prozorne vložne mape A4 100 kosov

8. In najpomembnejše
: ostanite mirni. Brez panike, tudi ko telefon zazvoni in se istočasno otroci želijo igrati z vami. Nihče ne more sedeti osredotočen osem ur za računalnikom, zabavati otroke, skrbeti za gospodinjstvo in kuhati. In tudi nihče to od vas ne zahteva. V tem trenutno perfekcionizem odpade, zato si dovolite, da kdaj tudi ne gre vse po načrtu.